Z.6. Zaczyn.

Zaczyn jest to mała porcja ciasta żytniego pozostawiona z poprzedniego wypieku, zawierająca rozmnożone drożdże i bakterie kwasu mlekowego, używana do spulchniania przygotowywanego ciasta; zakwas. Tak jest napisane w słowniku języka polskiego. Kto nie widział jak wyrabia się i wypieka chleb ten bardzo dużo stracił. Dziś można kupić taki pachnący chleb, ale to nie to samo co brać udział od samego początku powstawania chleba. Ale zanim będzie chleb, trzeba najpierw mieć mąkę a nie z każdej mąki będzie chleb. Mąkę zaś robi się ze zboża, które „samo” rolnikowi rośnie na polu.

Moim zaczynem były posty w tej kategorii. Zaś ten post napisałem 10. 03. 2008 r. i umieściłem go pod tą datą. W sumie jestem nawet zadowolony, że moja pisanina cieszy się umiarkowanym zainteresowaniem, dziś 10. 03. 2008 licznik wskazuje 2215. Jak widać mój pieniacki zaczyn robi swoje.

Zaczyn

Dodaj komentarz