B. M. Komorowski. Stanowisko PA Warszawa.

W sprawie pełnienia przez Ob. Bronisława Marię Komorowskiego funkcji prezydenta Polski oraz marszałka Sejmu z Prokuratory Apelacyjnej, listem poleconym, otrzymałem odpowiedź. Treść mojego zażalenia jest pod data 2. 07. 2010 r. Oto treść pisma PA.

ORZEŁEK W KORONIE

Warszawa, dnia 23 lipca 2010 r.

PROKURATURA APELACYJNA

W WARSZAWIE

Wydział III Nadzoru nad

Postępowaniem Przygotowawczym

Ap III Ko 593/10

przekreślone

Prokuratura Okręgowa

w Warszawie

W nawiązaniu do pisma tutejszej Prokuratury Apelacyjnej z dnia 23 czerwca 2010 r. o sygnaturze akt jak wyżej uprzejmie przesyłam, według właściwości miejscowej, pismo Pana Zbigniewa Grabowskiego wraz z załącznikami, nadesłane do Prokuratury Generalnej pocztą elektroniczną w dniu 02 lipca 2010 r., które zostało przekazane do Prokuratury Apelacyjnej w Warszawie przez Departament Postępowania Przygotowawczego Prokuratury Generalnej przy korespondencji dnia 15 lipca 2010 r. o sygnaturze akt PG II Ko1 732/10, stanowiące w swej treści zażalenie na zarządzenie Prokuratora Rejonowego Warszawa Śródmieście, wydane w sprawie 1 Ds. 486/10, o odmowie przyjęcia środka odwoławczego na postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania przygotowawczego, celem nadania dalszego biegu i udzielenia zainteresowanemu informacji.

W załączeniu:

jak w treści pisma.

Do wiadomości:

Pan Zbigniew Grabowski

[mój adres domowy]

Prokurator Prokuratury Okręgowej w Warszawie

delegowany do Prokuratury Apelacyjnej

w Warszawie

Cezary G. Truszkowski

podpis nieczytelny

**********

Mój komentarz. Przypomnę, że problem dotyczy złamania Konstytucji III RP lub PRL Bis (jak kto woli) przez Ob. B. Marię Komorowskiego, który w art. 10 mówi, że ustrój państwa opiera się na podziale i równowadze władzy: ustawodawczej, wykonawczej i sądowniczej, w skrócie nazywana trójpodziałem władzy. Tylko w Prokuraturze Generalnej jest Biuro Spraw Konstytucyjnych, do którego jako zadanie podstawowe, wymienione na pierwszej pozycji należy: prowadzenie spraw związanych z wykonywaniem przez Prokuratora Generalnego jego konstytucyjnych uprawnień do inicjowania kontroli zgodności z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej aktów normatywnych, w tym przygotowywanie projektów wniosków Prokuratora Generalnego do Trybunału Konstytucyjnego w przedmiocie zgodności z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej aktów normatywnych w sprawach zgłaszanych przez obywateli lub inne podmioty zewnętrzne albo z własnej inicjatywy;

W związku z tym należy zapytać Ob. prokuratorów: Piotr Niezgoda oraz Cezary G. Truszkowskie, czy rozumieją teksy pisane? Po co jest Biuro Spraw Konstytucyjnych? To my, zwykli obywatela, mamy sami bronić Konstytucji? To po co są prokuratury?